Odmah na početku ću se izviniti što smo ove nedelje bili lenji što se tiče pisanja na blogu. Završava se “mrtva” građevinska sezona i Investitori se, kao i mi, bude iz ovog zimskog sna. Ove nedelje smo radili sva četvorica punom parom, a bogami radila je i naša ekipa iz Beograda. Ovom prilikom im se posebno zahvaljujemo što su bez pogovora prihvatali da rade po 18 sati dnevno.

Prvo da se pohvalimo. Redizajnirani sajt radi odlično, blog još bolje. Prošlo je 15tak dana od našeg prvog teksta na blogu. Od tada ga je videlo više od 1000 ljudi – makar jednom. Drago mi je da ovaj malo ličniji pristup ide baš u pravcu u kome smo želeli.

Šta bi još mogli da istaknemo i pohvalimo? Da, jednog sjajnog investitora iz Novog Sada koji je naumio da ostvari svoj san i da njegova kuća od 400m2 ponese status energetski efikasne kuće A kategorije.

Kao što sam i ranije pričao, volimo izazove i u idejni projekat smo uključili sve – snagu zemlje, vode i sunca. Na kraju smo dobili rešenje na koje će Investitor svojih 400m2 objekta (grejanje, hlađenje, priprema 500l sanitarne vode i ventilacija) i bazen od 75m3 vode (dogrevanje u letnjem periodu) trošiti manje od 10kW struje. Naravno, ovom prilikom nećemo pričati o trikovima koje ćemo koristiti. Čekaćemo Investitora da napravi odluku, a onda Vam ispričati sve šta smo planirali da uradimo.

Dobro, smatram da smo se dovoljno opravdali vezano za našu “lenjost”. Idemo na današnju temu Smeško

Zeznite toplanu!

Gradska_toplana

Pri najavi teksta @segedinac je rekao jednu sjajnu rečenicu:
“Postoji legenda koja kaže da će onaj ko zezne NS toplanu, biti u stanju da jaše zmajeve…”

Ovom prilikom ćemo tekst posvetiti onima koji žive u stanovima, koji ne mogu da priušte sebi jedan celovit sistem.

Prema Zakonu o naplati centralnog grejanja, gradske toplane u Srbiji su prihvatile (u startu tobože nevoljno) da ugrade kalorimetre u stanove. Naplata, prema tom Zakonu ne bi trebala biti prema kvadratima u stanu i cele godine, već prema realnoj potrošnji energije u stanu.

Kalorimetri

kalorimetarŠta je uopšte kalorimetar? Najbanalnije rečeno, kalorimetar je uređaj koji meri potrošnju energije grejanja na isti način kao što to radi električno brojilo za struju ili vodomer za vodu.

Koje su prednosti kalorimetara?

Prednosti su očigledne. Plaćate samo ono što trošite. Nikada Vam više neće stići račun za grejanje u avgustu mesecu dok se kuvate na +40o spoljne temperature.

Koje su mane kalorimetara?

Ah mane su na prvi pogled sakrivene. Prva i osnovna mana je ta što će gradska toplana naprasno da postane savršeno dobra i revnosna u svom poslu. Neće više biti hladno u stanu. Naprotiv, toplana će podići temperaturu pare a samim tim će grejanje biti mnogo bolje nego što je situacija bila do sada. Grejanje neće raditi od 7 ujutru do 22 uveče – grejanje će raditi 24 sata dnevno. Sezona neće trajati od polovine novembra do polovine marta već pravih 6 meseci godišnje.

Dobro, možete slobodno ponovo zbunjeno pročitati prethodni pasus, a ja ću vam ga sada i objasniti. Mana je u tome što će sa vašim sadašnjim radijatorima energija cureti stalno, dok na kraju računi ne budu barem duplo veći od postojećih.

Koja su rešenja za kontrolu temperature u pregrejanim stanovima?

Postoje dva rešenja koja su jako loša – kontrola temperature otvaranjem prozora i kontrola temperature korišćenjem termo glave na radijatoru (izuzetno skloni kvaru).

Mi imamo rešenje za Vas!

Fan coil unit

Šta je fan coil unit (fcu ili ventilokonvertor)? Najlakše objašnjenje je uređaj koji je simbioza radijatora, unutrašnjeg dela klime i TA peći.

Sastavni delovi fcu-a su izmenjivač i ventilator. Izmenjivač predstavlja svojevrsno saće kroz koje prolazi zagrejana voda (u fazi grejanja) tj rashlađena (u fazi hlađenja). Banalno rečeno, to su ona rebra kao kod radijatora. Ventilator služi da energiju akumuliranu u saću izduvava u prostoriju (tu je neka veza sa TA pećima i unutrašnjom jedinicom klime). Ranije verzije fcu-a su bile izuzetno bučne. Danas su još samo kineski fcu-i bučni dok su zbog evropskih regulativa evropski gotovo bešumni. Dodatna pogodnost fcu-a su tri brzine duvanja, čime štedite i struju potrebnu za njihov rad (maksimalna snaga je oko 100W). Više o ovim uređajima možete pročitati ovde.

Kako ćemo zeznuti toplanu?

Pa, zeznućemo je fan coil-om. Svaki fan coil je opremljen zidnim termostatom i elektromehaničkim ventilom. Kada je temperatura u prostoriji ista kao ona podešena na termostatu, ventil se zatvara.

Zatvoren ventil – nema strujanja vode.
Nema strujanja vode – nema ni potrošnje energije.
Nema potrošnje energije – nema ni ogromnog računa na kraju meseca!

Komfor

TermostatPored uštede, termostat nudi mnoge druge opcije kojima dobijate na komforu! Jedna od njih je programiranje temperature. Naši sistemi imaju na nivou svakog dana četiri programa.

Kako to izgleda u praksi? Uzeću kao i obično svoj primer. Moj termostat je podešen ovako:
1) Ustajem 7:20, to mi je prvi program, želim u dnevnoj sobi temperaturu 21 stepen;
2) Odlazim na posao u 8:20, to mi je drugi program – svi termostati se prebacuju na 12 stepeni. Želim da se stan lako ugreje, a opet da ne potrošim previše energije;
3) Sa posla se (vrlo retko, ali je setovano tako) vraćam u 17h. Od soba koristim, kuhinju, trpezariju i dnevnu sobu, program tri – te tri prostorije se greju na 21 stepen. Spavaća soba ostaje na 12 stepeni;
4) U spavaću sobu odlazim nešto posle ponoći – termostat u spavaćoj sobi diže temperaturu na 18 stepeni dok ostali termostati puštaju da temperatura padne na 12 stepeni do 7:20 ujutru.

Posebni programi se aktiviraju za vikend, ali o mojim vikend navikama neki drugi put.

Ušteda

Ušteda je evidentna! Zašto trošiti energiju kada nam nije potrebna? Zašto regulisati temperaturu u sobi držanjem otvorenog prozora ili vrata terase? Na ovaj način, opet ponavljam PROVERENO, ušteda je do 50% u odnosu na stanove koji imaju kalorimetre i radijatore.

Da li je nešto od ovoga nelegalno? NIJE! Niko nam ne može zabraniti da energiju koristimo na način koji nama najviše odgovara!

Čekam Vaša pitanja!