Prihvatanjem našeg sistema grejanja koja obuhvata ugradnju toplotnih pumpi evropskog sertifikovanog proizvođača (prema EU standardima) i cenama opreme u potpunosti prilagođenim platežnim mogućnostim našeg naroda, čiji smo mi deo, postaćete gazde sami sebi bez mogućnosti da Vas bilo ko ucenjuje. Postupite po savesti i višestruko smanjite svoje troškove – valjda smo kao narod zaslužili da slobodno donosimo odluke u sopstvenom interesu.

Gradska_toplana.jpgNa osnovu poslednjih dešavanja vezanih za enorman ili je možda bolje rečeno čudan obračun utroška toplotne energije gradske toplane u našem gradu, ne možemo a da se ne zapitamo sledeće:

Koje „nadležene“ službe u okviru gradske toplane i prema kom modelu su uspele da tako „savršeno“ sračunaju cenu kwh utrošene toplotne energije i ko u gradu odobrava nečije „želje“ po pitanju cene kwh utrošene toplotne energije tj u čijem je to neposrednom ili ako hoćete posrednom interesu?

Da li je neko razmišljao kako i pored teškog ekonomskog stanja većine naših gradjana treba, bez mnogo nedoumica, doneti odluku o uvećanju cene grejanja, kada je opšte poznato da je procenat naplativosti računa za grejanje i prema rezultatima iz prošle godine na nezavidnom nivou. Kome je u gradu, toplani, stalo ili bolje rečeno nije do adekvatnog sagledavanja ekonomskih mogućnosti naših sugradjana i formiranja cene grejanja po modelu koji su sami osmislili?

Sasvim je jasno da sa ovakvim stavom gradske toplane ili njenih nalogbodavaca koji bez posledica uživaju monopol u isporuci toplotne energije, treba u zakonskim okvirima, a po priincipima slobodnog tržišta, stati konačno na kraj. Naime razmišljajući u pravcu prekida „saradnje“ sa gradskom toplanom po pitanju isporuke toplotne energije i zahteva naših gradjana, nadležni sudski organi su doneli odluku da je to moguće ukoliko se ceo objekat „otkači“ od toplane.

Razmišljajući o alternativi koju treba ponuditi našim gradjanima u prilici smo da Vam ponudimo ugradnju autonomnog sistema grejanja kojim će te sampostalno upravljati, imati neposrednu i jedinstvenu mogućnost kontrole svih mogućih troškova vezanih za proizvodnju i distribuciju toplotne energije po ceni koja će u odnosu na sadašnju (toplaninu) biti višestruko niža.

Prihvatanjem našeg sistema grejanja koja obuhvata ugradnju toplotnih pumpi evropskog sertifikovanog proizvođača (prema EU standardima) i cenama opreme u potpunosti prilagođenim platežnim mogućnostim našeg naroda, čiji smo mi deo, postaćete gazde sami sebi bez mogućnosti da Vas bilo ko ucenjuje. Postupite po savesti , valjda smo kao narod zaslužili da slobodno donosimo odluke u sopstvenom interesu.

Ok, neću više toplanu, šta da radim?

Prosto, uzmite našu toplotnu pumpu!

Kada ste jednom uspeli da se oslobodite toplane, ostala vam je toplotna podstanica u kojoj je pločasti izmenjivač (koji vam nije potreban) i cirkulaciona pumpa (koja vam je potrebna).

Šta vam još nedostaje?

  1. Nedostaje vam visokoefikasna toplotna pumpa iz naše WHA serije
  2. Dva bunara sa podzemnom vodom (iz jednog će se uzimati a u drugi vraćati podzemna voda)
  3. Akumulacioni bojler – bafer kapaciteta od 2000+l
  4. Jedan mali podrum
  5. Priključak na električnu energiju nove toplotne podstanice i brojilo merne grupe
  6. Termoglave na svakom radijatoru i
  7. Nedelju dana strpljenja i podnošenja malo buke od strane naših izvođača

I to je to… Spremite se za smanjene račune.

Koliko će biti niži računi?

Uh, znatno! Duplo? Ne, još više! Barem tri puta!

Ali, početna investicija je velika!

Ne, možda je nekad tako bilo, ali danas više ne. Cene sistema koji koristi podzemnu vodu su jako pale u poslednjih par godina. Ukoliko nije podzemna voda jako duboko, ceo sistem će sebe da otplati već posle 2 godine!

GrafikUstedeNapomena: cene su date u eur.

(klik za uvećanje, ukoliko gledate na telefonu okrenuti ga u lendscape položaj)

Sve ovo izgleda fino, ali ste verovatno „štimovali cifre“…

Priznajemo. Jesmo. Gledali smo da uvek bude idealna temperatura stana 21C, što ne možemo da kažemo da je sada slučaj. Računali smo kao da toplana radi kako treba.

Uzimali smo sledeće parametre:

  1. Prosečno izolovana zgrada (recimo izgrađena u poslednjih 10 godina)
  2. Temperatura vode u radijatorima od 60C (na -15C spoljašnje temperature)
  3. Konstantna temperatura u stanovima 21C tokom cele grejne sezone (24h dnevno)

Ovo 21C izgleda malo. Da li može 24C?

Može i 26C, nije nikakav problem. Samo treba cela zgrada da se usaglasi. Naravno, troškovi će biti viši, ali ništa spektakularno…

Moja zgrada nije izolovana znači ovaj proračun ne važi…

U kakvom god da je stanju vaša zgrada, odnos uštede će biti isti, taj deo se ne menja. Toplotna pumpa ima svoj koeficijent efikasnosti koji ne zavisi od stepena izolacije. COP predstavlja broj kilovata toplotne energije koji se dobije utroškom jednog kilovata struje.

Ali, moj račun je veći/manji od ovog ovde…

Svaka zgrada je priča sama za sebe. Potrebna toplotna energija zavisi od izolacije, kvaliteta stolarije, geografskog položaja, izloženosti vetrova, ovde je dat samo primer. Pošaljite nam račune za interval oktobar-mart i napravićemo kalkulaciju samo za vas.

Još uvek nisam uveren. Da li mogu ja to sam da izračunam?

Da! Napravili smo mali kalkulator koji možete preuzeti ovde.

Ovo sve zvuči sjajno. Ali, kome ćemo da plaćamo račun?

Sami sebi! Nećete zavisiti ni od koga. Svakog meseca će stizati račun za utrošenu električnu energiju toplotne podstanice. Ukoliko je stara zgrada dovoljno će biti da podelite na ukupnu kvadraturu zgrade i da izračunate „koliki je čiji deo“. Ukoliko je zgrada novijeg datuma i posedujete kalorimetre u svakom stanu onda ćete znati koji stan je koliko energije potrošio.

Šta još mogu sa tom toplotnom pumpom sem da grejem stanove?

U zavisnosti od toga koji ste osnovni model izabrali, ugradnjom fan coil-a možete dobiti i hlađenje koje će biti jeftinije od klima uređaja. Ukoliko imate centralnu pripremu tople vode i taj deo možete prepustiti toplotnoj pumpi. Šta više, toplotna pumpa će vam u letnjem periodu hlađenjem stanova kompletno besplatno pripremati toplu vodu!

Ok, razmisliću o novom sistemu, ali bih voleo da čujem detalje…

Od ponedeljka 13.07.2015. bićemo vam na raspolaganju svakog dana sem nedelje od 08-19h na broju – 063/8411400. Možete da nas pitate apsolutno sve što vas zanima. Tu smo da vam pomognemo od početka do kraja celog procesa.

Pozdrav za naše Nišlije!