Želite da kupite toplotnu pumpu, čiler, klimu, odvlaživač vazduha, rashladnu komoru, frižider, zamrzivač, aparat za led… OBRATITE PAŽNJU na specifikaciju proizvođača!

Srbija je jedna od malobrojnih zemalja u svetu koja još uvek nema definisanu politiku vezanu za Freon (R22 gas). Srbija još uvek dozvoljava prodaju uređaja koje kao pogonski gas koristi R22.

Da li smo opet najpametnija nacija na svetu?

Freon R22 je gas koji je štetan i po ozonski omotač i po zdravlje ljudi (postoje brojne studije o njegovom uticaju na razvoj kancera kod čoveka).

Vreme je isteklo

freonOktobra 2000. godine, EC regulacija broj 2037/2000 je doneta kao zadnji korak u eliminaciji supstanci štetnih po ozonski omotač. Ova regulacija je poznata pod imenom “Montrealski protokol”. Regulacija je postala Zakonski instrument u kompletnom izbacivanju freona iz upotrebe u Evropskoj uniji.

Naime, predmetni gas je pod zabranom korišćenja u svim zemljama Evropske unije od 2010. godine, a pod zabranom proizvodnje od 2000. godine.

Jedine zemlje u kojima se danas i dalje proizvodi freon (R22) su Meksiko i Kina.

Zakonom o zaštiti životne sredine i Zakonom o zaštiti vazduha, Evropska unija je zabranila proizvodnju ovog gasa 2000. godine, a dozvolila održavanje postojećih instalacija koje kao gas koriste freon (R22) do 2010. godine, kada je i ovim protokolom naložena kompletna zamena postojećih postrojenja.

Šta je sa Srbijom?

Uzevši da je Srbija prihvatila prilagođenje Zakonskih regulativa Evropskoj regulativi, očekuje se da će i kod nas zaključno sa 2013. godinom biti ZABRANJENA upotreba uređaja koji kao pogonski gas koriste freon (R22).

Uvoz uređaja koji koriste R22, kao i njihova proizvodnja u Srbiji i dalje traje. Kupac uzima ove uređaje jer su po ceni mnogo jevtiniji od konkurencije. Ove uređaje NE TREBA kupovati jer će oni morati da se zamene u sledećih par godina.

 

Na žalost, proizvodnja i uvoz uređaja koji koriste ovaj gas u Srbiji još uvek nije regulisana, a samim tim i sankcionisana!

 

Zašto?

 

 

izvor: Time is running out