“Sve što ste hteli da znate o izolaciji, a niste smeli da pitate…”

izolacija_kuce

Odluka da sami uzmete stvari u svoje ruke posle “krađe zanata” majstorima koji su sticajem okolnosti skoro izvodili radove u vašem komšiluku, ili angažovanje neproverenih izvođača radova sa kim će te uštedeti euro po kvadratu, može biti najgora solucija sa skupim posledicama u fazi eksploatacije vašeg objekta.

Imati svoj krov nad glavom je lepa stvar , ali često ta glava može i da zaboli ukoliko posegnete za brzim, jeftinim i neadekvatnim rešenjima.

Birajte pametno!

Kod današnjih uobičajenih postupaka gradnje potrebno je spoljne zidove zgrade dodatno toplotno izolovati, jer osnovni konstruktivni materijali, koji zgradi osiguravaju nosivost i krutost, provode više toplote i stvaraju veći toplotni gubitak unutar prostorije. Zadatak toplotne izolacije je smanjivanje toplotnih gubitaka, a posredno i troškova za održavanje zadate temperature unutar objekta i zaštita konstrukcije od spoljnih vremenskih uticaja (npr. kiše, promene temperature, sunčevo zračenje…) i njihovih posledica (kao što su vlaženje konstrukcije, smrzavanje u unutrašnjosti nosivih zidova, pregrejavanje …).

Pored zadržavanja toplote unutar objekta,u zimskom period,druga prednost je zaštita od letnjih vrućina. Dobro termoizolovan objekat se sa manje utrošene energije hladi. Što je termoizolacija bolja utrošak energije je manji.

Pri izboru materijala za toplotnu zaštitu zgrade treba poštovati nekoliko principa. Glavna karakteristika za odabir materijala jeste toplotna provodljivost. Što je manja toplotna provodljivost, to je bolji izolacioni materijal. Na postignutu toplotnu zaštitu zgrade utiču debljina i toplotna provodljivost izolacionog materijala. Merilo za toplotne gubitke, kroz izolacioni materijal zgrade, je koeficijent prolaska toplote. On mora biti što manji za izabranu strukturu spoljnjeg zida, sa usvojenim tipom izolacije.

Pri opredeljivanju za dati tip izolacije, osim toplotne provodljivosti, važno je uzeti u obzir i druge kriterijume kao što su: protivpožarna otpornost, difuzorska propusnost, gustina materijala, stišljivost, trajnost, osetljivost na upijanje vlage itd. Odluka o izboru materijala povezana je sa predviđenim mestom i načinom ugradnje. Često je važan faktor pri odlučivanju i cena materijala.

Za razliku od drugih elemenata koji učestvuju u konstrukciji i opremi objekta, praksa je pokazala da je količina uloženog novca uglavnom direktno proporcionalna kvalitetu.

Eksperimenti su pokazali da toplotna izolacija određenog prostora ne zavisi samo od debljine i kvaliteta izolatora već i od kvalitetnog načina ugradnje. Nekontrolisani prolazak toplog vazduha kroz spoljni izolator, iz razloga neadekvatne ugradnje, može dovesti do pojave vlage ne samo u unutrašnjosti prostora već i do oštećenja elemenata od kojih je objekat izgrađen.

Birajte pametno!