Projekat „zombi apokalipsa“ kuće je nastao u Kaliforniji 2001. godine, a uvaj pravac se ubrzano razvija poslednjih 5-7 godina. I ne, nisu ih tako nazvali kreatori projekta već zluradi ljudi. Zvanični naziv ovih domova je „earthship houses“.

U pitanju su samoodrživi objekti,  poželjno napravljeni od recikliranih materijala visoke energetske efikasnosti.

Evo šta objekat čini samoodrživim:

  1. Proizvodnja struje (najčešće putem solarnih panela i/ili vetro generatora)
  2. Proizvodnja tehničke vode (uglavnom akumuliranjem kišnice)
  3. Proizvodnja vode za piće (iz podzemnih izvora i/ili prečišćavanjem tehničke vode)
  4. Proizvodnja hrane iz celogodišnjih plastenika/staklenika
  5. Visok stepen energetske efikasnosti i korišćenje zelenih izvora energije

„Zombi“ kuće su najčešće ukopane u zemlju. Zašto? Zato što je zemlja ubedljivo najbolji izolator.

Ali, da li to znači da su mračne? Naravno da ne. Poseduju velike portale okrenute ka južnoj strani sa sakrivačima na frontu. Leti sakrivači brane ulaz direktnog sunčevog zračenja, a momogućavaju ga zimi, kada je sunce nisko.

Prostorije koje su potpuno ukopane koriste stvar koja se zove sunčev tunel i na taj način dovlače sunce u prostoriju. Kako to radi može da se vidi ovde.

Od čega se prave?

Pre svega morate da razumete da ljudi koji rade ove kuće žele da sačuvaju planetu Zemlju.

Materijali koji se koriste su reciklirani. Najčešći su automobilske gume, flaše i stari brodski kontejneri.

A ako ste podigli obrvu posle poslednje rečenice, reći ću vam da su Englezi najdalje otišli u korišćenju kontejnera i da sa njima prave… čuda.

Zombi kuće imaju najčešće centralnu ventilaciju sa rekuperatorom velike efikasnosti,  tako da, uz pomoć toplotne pumpe (ili gasa) gotovo i da ne troše energiju.

Uz masivne kamene podove i zidove, akumulirana energija sunca koju zidovi „prikupe“preko dana,  noću se oslobađa uz minimalno dogrevanje. Kako to otprilike izgleda možete videti ovde.

Da se na trenutak dotaknemo i plastenika koji imaju višestruke uloge u pripremi hrane i energije za kuću, a koji mogu biti „klasični“ i hidroponski. A da ne spominjem fantastični Walpini projekat, to je tek sjajna priča. Ali to je priča sama za sebe. Drugi put.

Ja sam lično pre 5 godina odlučio da napravim ovakvu kuću i, od tada, iz godine u godinu unapređujem projekat. Dok god ne budem napravio potpuno nezavisnu kuću, neću ni počinjati sa radom. Postoji jako puno problema na koje se može naići, ali polako, idemo jedan po jedan dan. Imam i projekat da vam pokažem, ali se plašim da ga neko ne ukrade jer kuća izgleda opasno dobro 😉

Za kraj primer jedne ovakve kuće možete videti ovde.

Do sledeće priče vas pozdravljam i znate već… #StayAtHome